İçeriğe atla
Bebeklerde Yastık Kullanımı

Bebeklerde Yastık Kullanımı

Bebeklerde Yastık Kullanımı Nasıl Olmalı?

Bebeklerin rahat ve kesintisiz bir şekilde uyumaları için yataklarının ve yastıklarının onlara uygun olması çok önemlidir. Bebeklerin uyurken rahat etmelerini sağlayan yastıkların ne zaman kullanılmaları gerektiği ise son dönemlerin en fazla tartışılan konularındandır.

Bazı ebeveynler çok erken dönemlerde yastık kullanımı yaparken bazıları ise bebekleri 1 yaşına gelmeden önce yastık kullanımı yapmazlar. Bebeklerde yastık kullanımı her ebeveynin dikkat etmesi gereken bir durumdur. Yastık kullanmak şart bir durum değildir. Çünkü bebekler yastık olmadan da rahat bir şekilde uyuyabilirler.

Bu nedenle kendinizi sınırlandırmanıza ve sürekli yastık arayışında olmanıza gerek yoktur. Bazı uzmanlar özellikle 2 yaşına gelene kadar yastık kullanımı yapılmamasını tavsiye ederler. Çünkü bu yaştan önce yastık kullanımı yapmak ani bebek ölümüne neden olabilir. Fakat bunun tam aksini düşünen uzmanlar da vardır.

Bebekler Ne Zaman Yastık Kullanmaya Başlamalı?

Yeni doğan bir bebeği doğar doğmaz yastıkta yatırmak doğru değildir. Çünkü yeni doğanların kemik gelişimleri henüz tamamlanmamıştır. Bu nedenle yastıkta yatmak için uygun bir kas yapısına sahip değillerdir. Uzmanlar yastık kullanımının kas gelişimine uygun bir zamanda yapılmasını tavsiye ederler.

Bu hususta bebeğinizin belli bir aya ulaşması gerekir. Eğer bebeğiniz kendi başına oturabiliyorsa ve yüzüstü uzandığı zaman başını yukarı doğru kaldırabiliyor ise yastık kullanımı zamanı gelmiş demektir. Kas sistemi gelişen bebekler kendilerini kontrol etmeye başlarlar.

Özellikle de baş kısımlarının kontrollerini daha kolay bir şekilde yapmaya başlarlar. Bebeğiniz bu yönden kendini geliştirmiş ise yatarken başına yastık koymanızda herhangi bir sakınca yok demektir. Bir bebek yaklaşık 6 ay olduktan sonra kaslarını kontrol edebilir. Bu durumda 6 ayı tamamlayan bir bebek için yastık kullanılmasında herhangi bir tehlike yoktur. Fakat yastık seçimine dikkat etmeyi kesinlikle unutmayın.

Bazı ebeveynler bebekler için ne zaman yastık kullanılması gerektiği konusunda şüphe yaşarlar. Bu şüpheden dolayı da yastık kullanımında büyük hatalara düşebilirler. Bebeğinizin başına yastık koymaya karar verdiğiniz zaman bunu aile hekiminize danışabilirsiniz. Doktorunuz size bu konuda en doğru bilgiyi sunacaktır. Çocuğunuzun ileride birtakım sıkıntılar yaşamaması için yastık kullanımının uygun ve doğru bir zaman diliminde yapılması büyük ehemmiyet taşır.

Aslında bebekler yastık olmadan da güzel bir uyku uyuyabilirler. Fakat boyun gelişimlerini desteklemek ve yutkunmalarını daha kolay hale getirmek için yastığa gerek vardır. Fakat bu yastıkların yetişkinlerin yastıkları gibi olmamalıdır. Kullanılan yastığın her açıdan bebeğe uygun olması gerekir. Aksi halde bebeğinizde kalıcı bir zararın meydana gelmesine neden olabilirsiniz.

Bebekler Neden Yastık Kullanamaz?

Bebeklerin yastık kullanması bir açıdan tehlikeli bir durumdur. Bebeğiniz için yastık kullanırken bazı riskleri aldığınızı da iyi bilmelisiniz. Yapılan araştırmalarda 0-1 yaş grubunda yaşanan ani ölümlerin en temel nedenlerinden birinin bebek yastığını bilinçsiz bir şekilde kullanma olduğu tespit edilmiştir. Birçok ebeveyn bebekleri için kullandığı yanlış yastık yüzünden onları kaybetmektedir. Bir bebeğin solunum sistemi 2 yaşına gelmeden önce net olarak gelişmez.

Sistemin tam olarak işlev görebilmesi için bebeğin en az 2 yaşını geçmesi gerekir. Bu gelişme dönemini göz önüne alan uzmanlar, 2 yaşından küçük bebeklerin yastık kullanmamaları gerektiğini dile getirirler. Eğer yastığı bebeğinize uygun şekilde kullanmazsanız, bebeğinizin solunum sistemi kapanabilir. Bu durumda da nefes alamaz ve ani bebek ölümü meydana gelir.

Bebek gelişimi uzun ve dikkat gerektiren bir süreçtir. Bu süreçte bebeğinize karşı yapacağınız her harekete ekstra dikkat etmelisiniz. Solunum sisteminin zarar görmemesi ve bebeğin omuriliğinin sağlıklı bir şekilde gelişme göstermesi için 2 yaşından önce bebeklerde yastık kullanımı tavsiye edilmez.

Bebeklerde Yastık Kullanımı Zararlı Mıdır?

Bebekler uyumak için yastığa gerek duymazlar. Bu nedenle doğar doğmaz başlarının altına yastık koymanıza gerek yoktur. Uzmanlar bebeklerde yastık kullanımının 2 yaşından sonra başlaması gerektiğini tavsiye ederler. Fakat buna rağmen hala çok erken aylarda yastık kullanımı yapan ebeveynler vardır.

Üstelik yastığın modeline ve pozisyonuna da dikkat etmezler. Ani bebek ölümlerinin bazılarında yanlış yastık kullanımı göze çarpar. Ebeveynlerin bu konuda her daim dikkatli davranmaları gerekir. Yeni doğan bir bebeği nefes almasını sağlayan kaslar oldukça zayıftır. Ayrıca tam olarak hareket edemezler.

Bu durumda en ufak bir durumda boğulma yaşamaları kaçınılmaz olur. Bu riski yaşamamak için onların tam olarak hareketlenmeleri gerekir. Aynı zamanda boyun gelişimlerinin de tamamlanması önemlidir. Bu gelişimler tamamlanmadan önce yastık kullanımı yapılmaması tavsiye edilir.

Bu durumlar göz önüne aldığınız zaman 2 yaşından önce yastık kullanmamaya özen göstermelisiniz. Bu hususta 2 yaş öncesinde kullanılabilecek en doğru yastık, yan yatışlar için üretilen yastıklardır. Bu yastıkların amacı ise bebeğinizin rahat uyumasını ve kusmadan dolayı boğulmamasını sağlamaktır.

Bebek Yastığı Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Bebek yastığı seçerken dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:

  • Bebeğiniz için özel bir durum söz konusu ise doktorunuza danışarak yastık seçimi yapmalısınız.
  • Bebek yastığının kaliteli malzemelerden yapılmış olmasına dikkat etmelisiniz.
  • Yastığın doğru malzemeler ile üretilmesine dikkat ediniz.
  • Silikon ve reflü tarzındaki yastıklar her zaman ilk tercihlerinizden olmalıdır.
  • Bebek yastığı seçerken uzman birine danışmayı ihmal etmemelisiniz.
  • Yastığın terletme yapmayan bir özelliğine sahip olup olmadığına bakınız.
  • Kaz tüyü ya da kuş tüyü yastıklardan uzak durmalısınız.
  • Aşırı yumuşak ya da aşırı sert bir yastık seçimi yapmamalısınız.
  • İnce bebek yastıkları tercih etmelisiniz.
  • Dolgulu yastıklardan uzak durmalısınız.
  • Yastık üzerinde herhangi bir figür ya da nesne bulunmamalıdır. Aksi halde o nesneler kopup bebeğinizin boğazına kaçabilir.
  • Yastığın şekil bozukluğuna elverişli bir yapısı olmaması gerekir.

Bebek yastığı seçerken bu detayları dikkat almanız önemlidir. Bebekler sandığınızdan çok daha hassas yapılı oldukları için her şeylerine ayrı bir özen gösterilmesini isterler. Özellikle de uykuları, bu dönemlerinde onlar için çok kıymetlidir. Yattıkları yerin her zaman rahat ve sağlıklı olmasını isterler. Bu durumda onlara nasıl bir konfor alanı sunacağınız çok önemlidir. Bebeklerin yastığı her zaman onlara uygun olmalıdır.

Mümkün olduğunca 2 yaşından önce yastıkta uyutulmamalıdır. Eğer bebeğinizi bu yaştan önce yastığa alıştırmak istiyorsanız, çok ince yastıklarla işe başlayabilirsiniz. İnce yastıklar bebeğinizin yastığa alışmasını daha kolay hale getirecektir.

Bebekler Yastık Kullanabilir Mi?

Bebeklerin yastık kullanıp kullanamayacakları gelişimleri ile alakalı olan bir durumdur. Yeni doğan ve henüz iki yaşını tamamlamayan bir bebeğin yastık kullanması uygun değildir. Fakat bazı ebeveynler yastık kullanımında ısrarcı hareket ederek bu süre tamamlanmadan da yastık kullanırlar. Üstelik bu durum yanlış yastık kullanımına dönüşür.

Bebeklerin rahat bir şekilde uyuyacaklarını düşünerek son derece yumuşak yastıkları kullanırlar. Fakat bu dönemlerde yumuşak yastıklar yerine ince ve sert yastıkları tercih etmek gerekir.

Bebeklerin yastık kullanma yaşı 2'dir. Bu yaşa gelen çocukların yastık kullanmalarında herhangi bir sakınca yoktur. Ancak bu yaş grubuna uygun bir yastık türü seçmek unutulmaması gereken bir detaydır.

Bebeklerde Yastık Kullanımı Nasıl Olmalı?

Bebeklerde yastık kullanımı yaparken dikkat etmeniz gereken bazı hususlar vardır. Öncelikle bebeğinizin kas gücünü dikkate almanız gerekir. Yeteri kas gücüne sahip olmayan bebeklerin yastık kullanmaları uygun değildir. Yeni dünyaya gelen bir bebekte kas gücünün ve reflekslerin olması beklenemez.

Bu durumda yeni doğanlar yastık kullanımı için gerekli şartları taşımaz. Bebeğiniz zaman içerisinde refleks ve kas gücü kazanmaya başlayacaktır. Bu kazanımlar sayesinde yastık kullanmaya uygun bir gücü elde etmiş olur. Bebekler uyku esnasında da kusma eğilimi gösterebilirler.

Bu eğilimden dolayı beklenmedik bir anda nefessiz kalabilirler. Bundan dolayı yastık kullanırken yastığın pozisyonuna da dikkat etmekte fayda vardır. Bu durumda bebeğin yan yatmasını sağlayacak yastıklar kullanılmalıdır. Böylece kusmuklarının ve tükürüklerinin boğazlarına kaçmasına engel olabilirsiniz.

Bebeklerin Kullanacağı Yastığın Ebatı Nasıl Olmalı?

Bebek yastığının doğru ebatlarda seçilmesi gerekir. Bir bebeğin ne tür bir boyuta sahip yastıkta uyuması gerektiğini bilmek, bebek sağlığı açısından gerekli bir durumdur. Uzmanlar en doğru bebek yastığı ebatının 35 x 40 cm ebatlarında olduğunu dile getirirler. Çünkü bu tür boyutlara sahip olan bebek yastıkları hemen her bebek için idealdir.

Kullanım kolaylığı açısından bu boyutu tercih etmek gerekir. Ayrıca bebek yastığına uygun bir kılıf bulabilmek için bu boyutlar tercih edilmelidir. Bu tür bebek yastıkları aynı zamanda taşıma kolaylığı sunar.

Bebek Yatağı Hangi Sertlikte Olmalı?

Bebeklerin günün büyük bir bölümünü yatarak geçirirler. Bu durumda onları nasıl bir yatakta yatırdığınız çok önemlidir. Yatak seçimi özellikle de kemik gelişimi açısından önemidir. Bebeğin kemiklerinin sağlıklı bir şekilde gelişme gösterebilmesi için yatağın orta sertlikte olması gerekiyor.

Orta sertliğe sahip olan yataklar bebeğin yatağın içerisine gömülmesine engel olur. Eğer aşırı yumuşak yatakları tercih ederseniz bebeğiniz yatarken yatağın içine doğru gömülecektir.

Bu gömülme sonucunda bebeğin kemikleri bu durumdan olumsuz etkilenecektir. Çok sert bir yatak aldığınız zaman ise bebeğinizin narin vücudu bu sertlikte rahat edemeyecektir. Bebeğin hem rahatı hem de sağlığı açısından orta sert yatakları kullanmalısınız.

Bebek Yastığı Nasıl Seçilir?

Bebek yastığı seçerken rasgele bir seçim yapmaktan geri durmalısınız. Önünüze gelen her yastığı bebeğiniz için kullanmanız doğru değildir. Bebek yastık seçiminde ilk bakmanız gereken detay yastık içerisindeki malzemedir.

Bu hususta elyaf ya da silikon ile tasarlanan yastıklar daha fazla ön plana çıkarlar. Yastık içerisindeki madde kadar yastığın yapıldığı kumaş da önemlidir. Bu hususta yumuşak kumaşları tercih etmek gerekiyor.

Bu detayları inceledikten sonra bebek yastığının sertliğine bakmalısınız. Ne yumuşak ne de çok sert bir yastık almalısınız. Bunun yerine orta sertlikte bir yastık satın alınmalıdır.

Yastığın sertliğine de karar verdikten sonra boyutuna bakmalısınız. Standart bir boyuta sahip olan bebek yastıklarını tercih etmelisiniz. Bebek yastığı seçerken bebeğinizin kaç aylık ya da kaç yaşında olduğunu da dikkate almanız gerekiyor.

Sepet 0

Sepetiniz şu anda boş.

Alışverişe Başla
WhatsApp