İçeriğe atla
Çok Uyumak Neden Olur? Sebepleri Nelerdir?

Çok Uyumak Neden Olur? Sebepleri Nelerdir?

Uyku insan sağlığı için son derece önemli bir yaşamsal aktivitedir. Yetişkin bir bireyin sekiz saat kadar uyuması normal ve sağlıklı olarak bilinir. Bu süre dört saate kadar düşebildiği gibi dokuz saate kadar da çıkabilir. Fakat bunun daha fazlası saatler uyumak sağlık açısından tehdit oluşturabilir. Bir birey hiç uyumayarak sağlığından olabileceği gibi haddinden fazla süreyi yatakta geçirirse de çeşitli rahatsızlıklar baş gösterebilir. Örneğin haddinden fazla uyuyan kişilerde zaman içerisinde kalp spazmı riskinin söz konusu olduğu belirtilmiştir. Hareketsizlik birçok organ için zararlı olsa da bundan en çok etkilenen organ şüphesiz ki kalptir. Çok fazla uyumak düzensiz iş hayatından kaynaklı olabilir. Özellikle vardiya sistemiyle çalışan kişilerde uyku bozuklukları zaman içerisinde kendini göstermeye başlar. Obsesif kompulsif bozukluk gibi ruhsal bazı sorunlar da uyku düzenini bozarak fazla uyumaya sebep olabilir. Sigara ve alkol kullanan kişiler ne kadar uyusalar da yataktan dinlenmiş çıkamayabilirler. Özellikle de alkolün uyuşturma ve sersemletme etkisi kişilerde fazla uyuma sebepleri arasında yer alır. Diyabet olarak bilinen şeker hastalığı riski uyku düzeniyle yakından ilişkilidir. Uzun süren uyku sıklıkla devam ettiğinde depresyonu tetikleyebilir. Depresyon insanı yalnızlaştıran ve mutsuz hissetmesini sağlayan psikolojik bir rahatsızlıktır. Çok uyumak daha birçok farklı soruna yol açabilir. Sebepleri ise tıpkı yol açtığı problemler gibi çok çeşitlidir.

Bozuk Uyku Düzeni

Uyku düzeni hayatın genel gidişatı için büyük önem arz eder. Uyku düzeni bozukluğu çok uyuma sebepleri arasında yer alır. Bozuk uyku düzeni işinizden kaynaklıysa sağlığınız riske girmeden evvel daha iyi saatleri olan bir işe geçmeyi deneyebilirsiniz. Düzensiz hayat birçok farklı soruna yol açabilir. Bunların başında obezite de gelir. Sağlıklı bir yaşam için bozuk uyku düzeninden kurtulmalı ve daha planlı bir yaşama geçilmelidir. Bunun için bir ajanda kullanabilirsiniz. Gün içinde yapacağınız her şeyi not ederek yaptıklarınıza tik atabilirsiniz. Böylece yatağınıza geçtiğinizde aklınızda soru işareti olmayacağı için huzur içinde uykuya dalabilirsiniz. Alarmdan yardım alarak her gün aynı saatte yatağa girip her sabah aynı saatte kalkmak da bozuk uyku düzeninizin belirli bir düzene girmesine katkı sağlayacaktır.

Psikolojik ve Zihinsel Rahatsızlıklar

Psikolojik sorunlar günümüzde oldukça yaygındır. Özellikle anksiyete denen kaygı bozukluğu hali modern çağ insanında yüksek seviyelere ulaşmıştır. Kaygı bozukluğu başta olmak üzere tüm psikolojik ve zihinsel rahatsızlıklar uzun süreli uyumak ile yakından ilgilidir. Uyuyarak hayattan ve akıştan kaçmak isteyen kişiler esasında kısır bir döngüye girmiş olurlar. Bu sorunu yaşadığını düşünen çok uyuyan kişilerin zaman akıp gitmeden bir uzmanla görüşmesi tavsiye edilir. Veyahut kişi arkadaşlarıyla daha fazla zaman geçirip işine odaklanarak uykusunu da düzene sokabilir. Kafasını dağıtıp farklı şeylere odaklanarak hayatını daha kaliteli bir hale getirebilir. Bu şekilde uzun saatler uyuma sorununu en azından hafifletebilir.

psikolojik-sikintilar-uyku-sorunlarini-tetikler

Huzursuz Bacak Sendromu 

Sinir sistemi hastalığı olan huzursuz bacak sendromu çok uyuma sebepleri arasında yer alır. Huzursuz bacak sendromu kendisini dinlenme durumunda gösterir. Kollarda, bacaklarda ağrı gözlemlenebilir. En çok da gece saatlerinde rahatsızlık kendisini daha çok belli eder. Uyku kaçırdığı için geç saatlerde uyuyan birey ister istemez rahat bir uyku uyuyamamış olur. Ağrılarla uykuya daldığı için çok uyuma sorunu yaşayabilir. Eğer vücut ağrıları yaşıyorsanız ve özellikle geceleri kendini daha çok gösteriyorsa huzursuz bacak sendromu yaşıyor olabilirsiniz. Normalden fazla uyuma sebebiniz bu rahatsızlık olabilir. Dolayısıyla belirtileri gözden geçirilerek alakalı bir hekime görünmek hem uyku sorununuzu hem de bu rahatsızlığınızı geçirmek adına faydalı olabilir. 

huzursuz-bacak-sendromu-uyku-sorunlarini-tetikler

Alkol Alışkanlığı 

Alkolün insan vücuduna çok fazla zararı bulunur. Bunlardan biri de şüphesiz ki uyku düzensizliğidir. Alkolle uyuşturulan vücut uykuya dalmakta zorlanabilir. Uyuduğunda ise tam manasıyla dinlenemez. Dolayısıyla kişilerde de çok uyuma sorunu ortaya çıkar. Bu zarardan korunmak adına sağlık için alkolden uzak durmak daha doğru olacaktır. Ani olarak tamamen bırakmak zor geliyorsa tüketimi azaltılarak zaman içerisinde bırakılabilir. Böylelikle hem daha sağlıklı bir hayat yaşayabilir hem de olması gerektiği kadar uyuyarak dinlenmiş uyanabilirsiniz. Aksi takdirde ne kadar uyursanız uyuyun vücudunuz dinlenmiş hissetmeyeceği için yaşam kaliteniz git gide düşebilir.

alkol-aliskanligi-uyku-problemlerini-tetikler

Kronik İlaç Kullanımı 

Bazı kronik ilaçlar bireylerde uykuyu arttırma yan etkisine sahiptir. Düzenli olarak içilen bu ilaçlar uyku getirerek çok uyumanıza sebep olabilir. Bununla alakalı doktorunuza danışarak ilaç değişikliği talep edebilirsiniz. Doktorunuz sizin için en uygun olan ilacı seçerek uyuma sorunundan kurtulmanıza yardımcı olacaktır. Bunun için öncelikle fazla uyuma sebebinizin ilaçlarınız olup olmadığına emin olmanız daha doğru olacaktır. İlaçların prospektüslerini inceleyerek olası yan etkilerini görebilirsiniz. Eğer yan etkileri arasında böyle bir durum yer alıyorsa bunun sonrasında doktorunuza durumu izah edebilirsiniz. Bu sayede uyuma probleminden rahatlıkla kurtulabilirsiniz. 

kronik-ilac-kullanimi-uyku-problemini-tetikler

Yoğun ve Uzun Çalışma Süreleri

Çok yoğun çalışan kişiler iyi bir uyku uyumada sorun yaşayabilir. Aynı şekilde uzun çalışma saatleri olan bireyler, sürekli mesai yapan çalışanlar çok uyuma sorunundan mustarip olabilir. Bununla alakalı yapılabilecek en iyi şey her şeyi planlayarak yaşamaktır. Örneğin iş çıkış saatinden sonra saati saatini ne yapacağınızı planlamanız yatağa her gün aynı saatte girmenize ve daha verimli uyumanıza yardımcı olacaktır. Bu sayede uzun saatler uyuma ihtiyacı hissetmeyerek daha zinde ve enerjik olarak uyanabilirsiniz. 

uzun-ve-yogun-calisma-sureleri-uyku-problememlerini-tetikler

Depresyon

Depresyon bir duygu durum bozukluğudur. Depresyonda olan birey mutsuz, sürekli hüzünlü ve her şeye karşı isteksiz hisseder. Sürekli olan ve geçmeyen iç sıkıntısı hissedilebilir. Depresyon döneminde olan kişiler hayattan tat alamadıkları için hayatlarını uyuyarak geçirmek isteyebilir. Günlük aktivitelerden uzaklaşarak kimseyle görüşmek istemeyen ve konuşmak istemeyen depresyon hastaları yalnızca uyumak isteyebilirler. Dolayısıyla çok uyuma sorunu ortaya çıkabilir ve bu rahatsızlık için bu durum sürpriz değildir. Kişi dostlarından, sevdiklerinden yardım alabileceği gibi işin uzmanından da destek alabilir ve tüm hayatıyla beraber uykusunu da düzene sokabilir.

depresyon-uyku-problemlerini-tetikler

Sepet 0

Sepetiniz şu anda boş.

Alışverişe Başla
WhatsApp