Çocuk yatağı nasıl olmalı çocukların her yerde uyuyabileceklerini düşünmeyin. Uyku alışkanlıkları bebeklik ve çocukluk döneminde öğrenilir. Bebeklik ve çocukluk döneminde, bir çocuğun vücut yapısı henüz tam olarak gelişmemiştir ve sağlıklı olması için uygun şekilde gelişmesi gerekir. Bebeğiniz veya çocuğunuz için yatak tercih ederken yaş grubunu göz önünde bulundurmalısınız. Özellikle erken çocukluk döneminde bebeklerin iyi uyuması çok önemlidir. Önemli olan günün büyük bir kısmını uyuyarak geçiren bebeğin fiziğine uygun yatak seçimi yapmaktır. Bu yaş grubundaki çocukların bir diğer büyük sorunu da yataktan kalkmakta zorlanmaktır. Sabah erken kalkmak özellikle okul çocukları için çok zordur ve bunun başlıca nedeni uykusuzluktur. Uykusuzluk olarak da adlandırılan bu özellik daha fazla uyuma isteği olarak ifade edilir çünkü çocuk ne kadar uyursa uyusun yatak vücudun gevşemesine ve dinlemesine izin vermez. Bu durumu önlemek için yatağın benzersiz bir rahatlık sağlaması ve vücudu desteklemek ve dinlendirmek için kas yapılarının gevşemesini desteklemesi gerekir. Aksi takdirde çocuklar çok uzun bir uyku süresine rağmen uykuya dalamayacakları için yataktan çıkmakta oldukça zorlanırlar.
Çocuk Yatağı Seçerken Nelere Dikkat Etmeli?
Çocuk yatağı nasıl olmalı yatak tercih ederken omurga ve iskelet sağlığına dikkat edilmelidir. Özellikle ergenlik döneminde hızlı büyümeye bağlı olarak eklem ağrıları ve kas ağrıları ortaya çıkar. 3 yaşına kadar olan çocuklar, omurgaları düzgün gelişmeyeceği için çok yumuşak yataklarda uyumamalıdır.
Yaşamın ilerleyen dönemlerinde bodurluk ve skolyoz gibi rahatsızlıkların oluşmaması için özen gösterilmelidir. Çocukların gün içinde öğrendikleri bilgileri kalıcı olarak pekiştirmeleri için kesintisiz uykuya ihtiyaçları vardır. Çocuğun iskelet sistemini ve gelişimini destekleyici bir yatak tercih edilmelidir. Bambu yatak kumaşı çeşidi vardır ve yatak örtüsünün yıkanması ve kuru temizlemesi kolaydır.
Bu kumaşın viskozitesi yoktur. Bebek ve çocuk yatakları sert veya yumuşak olmamalıdır. Orta sertlikte bir yatak tercih edilmesinin nedeni, batmaması ve nefes almasının daha kolay olmasıdır. Ayrıca solvent bazlı kimyasallar kullanılmadığı için çocuklar için oldukça sağlıklı bir yataktır. Özellikle ergenlik döneminde kas ve kemik ağrıları artabilir.
Güvenlik Önlemleri Ve Çocuk Yatağı Standartları
Çocuk yatağı tercih ederken güvenlik önlemleri de alınmalı. Çocuk yatağı seçerken yatağın sağlamlığına dikkat etmelisiniz. Çok sert bir yatak çocuğu rahatsız eder, uykusunun sık sık bölünmesine ve uykuya dalmada sorunlara neden olur. Çok yumuşak bir yatak seçmek, bebeğinizin vücudunu destekleyecek hiçbir yer olmayacağından kas ve kemik gelişimini olumsuz etkiler. Yumuşak bir yatak, yatağın içine gömülü ve kabarık yapısı nedeniyle çocuğa destek sağlamaz ve hareket alanı azdır.
Ergonomi Ve Vücut Desteği
Çocuğunuz için en ideal yatak şekli orta sertlikte yatak şeklidir. Bu şilteler çocuğunuza bol miktarda hareket özgürlüğü sunar ve uygun yumuşaklıkları sayesinde omurilik için optimum destek sağlar. Ortopedik bir yatak, vücudu destekleyen bir yataktır.
Çocukların uykusu esas olarak kollarının, bacaklarının ve omurgalarının gelişimi içindir, bu nedenle yatağa aldanmadan etkili gelişim için doğru duruşta uyumaları gerekir. Yanlış yatak; visco yataklar ve yaylı yataklar gibi kas güçsüzlüğü ve ağrılara neden olabilir ve çocuğunuzun estetik görünümünü etkileyebilir. Ortopedik özelliklere sahip çocuk yataklarımızı kullanmak, ileride dik duruşu etkileyen bu sorunların önüne geçebilir.
Çocuğun Yaşına Ve Tercihlerine Uygun Yatak Seçimi
İyi uyuyamayan çocuklar gün içinde huzursuz olurlar. Algınız, dinlenen bir bebeğinki kadar net değil. Ruh hali değişimleri gibi sorunlar görünür hale gelir. İyi seçilmiş bir yatakta iyi uyuyan bir çocuk her zaman dış uyaranlara açık olur ve gün içinde daha açık, sakin ve dinlenmiş olur. Bir çocuğun uyku kalitesi, zihinsel gelişimi kadar fiziksel gelişimi için de önemlidir.
Çocukların gün içinde öğrendikleri tüm bilgi ve deneyimler uyku sırasında pekiştirilir ve hayatları boyunca kullanacakları bilgi ve anılar olarak beyinde depolanır. Bu süreç bebekler için çok önemlidir ancak yanlış yatak seçimi veya kalitesi onları sürekli olarak gözyaşına maruz bırakacak ve bu da onların zihinsel gelişimlerini olumsuz yönde etkileyecektir.
Çocuk Yatağı Boyutları Ve Uygunluk
Çocuğunuz için yatak seçerken dikkat etmeniz gereken bir diğer husus da yatağın ölçüsüdür. Yatağın boyutu, bebeğin serbest hareketini kısıtlamayacak şekilde seçilmelidir. Tabii bu seçimde yatağın nereye konulduğu da önemlidir.
Uzmanlar, yeni doğan bebeklerin annelerine yakın uyumalarını ve gece uyandıklarında annelerinin kolayca ulaşabileceği bir yerde olmalarını tavsiye ediyor. Çocuğunuzun vücudunu destekleyen yatağın kalınlığı da çocuğunuzun fiziksel gelişimi için önemlidir. 15 cm kalınlığındaki yatak, çocuğunuz için mükemmel bir uyku ortamı sağlar.
Yanlış yatak boyutunu seçerseniz, çocuklar düşük uyku kalitesi, gece sık uyanma ve yataktan düşme gibi sorunlarla karşı karşıya kalırlar. Çocuğunuzun boyuna ve kilosuna göre çok küçük bir yatak seçerseniz, çocuğunuz kendisini sıkışık ve sıkışmış hissedecek ve uyumakta zorluk çekecektir.
Yatağın Malzeme Ve Kalitesi
Yatak seçerken bir diğer kriter de kullanılan malzemelerin kalitesi ve doğallığıdır. Ne yazık ki bebeğinizin cildi çok hassastır, bu nedenle cildinize uymayan zararlı malzemelerden yapılmış bir yatak her türlü soruna neden olabilir.
Kimyasal ya da sentetik malzemelerle yapılan yataklar, bebeklerde alerji ve nefes alma güçlüğü gibi pek çok soruna neden olabilir. Ayrıca hava almayan malzemelerden yapılmış şilteler, aşırı terleme ve donma nedeniyle çocuğunuzu sık sık uyandıracaktır.
Uygun yatak boy ve kilonuzla orantılı, omuriliğinize fiziksel destek sağlayan, terlemeden nefes almanızı sağlayan bir yataktır. Sleep People, uyku kalitesini artıran malzemeler kullanarak bebeğiniz için en doğal malzemelerden Bambu Çocuk Yatak üretmektedir. Visco yataklar ve yaylı yataklar bebekler için yanlış bir tercihtir. Bebek yatağı seçerken bu ürünlerden kaçınılmalıdır.
Güvenlik Özellikleri Ve Düşme Önlemleri
Bebekler ve çocuklar için uygun olmayan bir yatak seçerseniz uyku verimi büyük ölçüde düşer! Çok sert, çok yumuşak, sağlıksız malzemeler ve yanlış boyuttaki yataklar uykunuzu etkileyen faktörlerden bazılarıdır.
Bu nedenler uykuya dalmayı zorlaştırabilir ve uyku sırasında sizi sık sık uyandırabilir. Bu noktada ebeveynlerin çocuklarına uygun yatak seçimi yaparken detaylı ve doğru araştırma yapmaları oldukça önemlidir. Düşme riskine karşı önlemler alınmalı. Yere sıfır ayaksız yatakları da tercih edebilirsiniz.
Yatak Bakımı Ve Temizliği
Çocuk yatağı seçerken bir diğer önemli nokta da malzemenin leke tutmaz ve kolay temizlenebilir olmasıdır. Bebekler sık sık kustukları, altını ıslattıkları ve yatakta yemek yedikleri için yatak lekeleri kaçınılmazdır. Yatağın kiri ne kadar iyi emdiğine ve kirli yüzeyi ne kadar kolay temizleyebildiğinize bağlıdır.
Çok kirli ve temizlenmesi zor yüzeyler bakteri barındırabilir ve kötü kokulara neden olabilir. Bu da bebekte hastalığa neden olabilir. Ürettiğimiz şilteler doğal malzemelerden üretilmekte olup nefes alabilen bir yapıya sahiptir. Yapısı leke tutmaz ve kolay temizlenebilir olduğundan bebekler için idealdir. Organik bir bambu yatak bebeğiniz için doğru seçimdir.
Çocuğun Rahatlığı Ve Uyku Kalitesi
Yatağın nefes alabilen bir yapıya sahip olduğundan emin olun. Uyku sırasında terleme ve terlemeye bağlı uyku bozuklukları özellikle çocuklarda sık görülür. Bu gibi durumlar sadece uyku kalitesini etkilemekle kalmaz, huzursuzluğa da neden olabilir.
Bambu ve hindistan cevizi lifi gibi malzemeler içeren yataklar, doğal klima görevi görerek yatağınızı optimum sıcaklıkta tutar. Uyku sırasında terleme, yatak nefes alabilen bir yapıya sahip olmadığında meydana gelir, bu da vücut ısısının yatak içinde tutulması anlamına gelir. Bunun sonucunda vücut ısısı yükselir ve uyuyan kişi terler.
Hava alan bir yatak ise ısı oluşumunu engeller ve aynı zamanda ferah bir uyku alanı sağlar. Aynı zamanda yüksek oranda nefes alabilen yapısı, yatak içerisinde bakteri, küf, mantar, toz akarları ve diğer akarların gelişmesini engelleyerek daha sağlıklı ve hijyenik bir yatak sağlar. Özellikle alerjenlere karşı hassas olan çocuklar için böyle bir yatak seçimi çok önemlidir.