İçeriğe atla
Ortopedik Yastık Nedir ? Nasıl Kullanılır ?

Ortopedik Yastık Nedir ? Nasıl Kullanılır ?

Ortopedik yastık, vücut ergonomisine uygun tasarlanmış yattığınız zaman omuz, omurga ve boyun hizalanmasında destek olan yastık türlerine verilen isimdir. Yastık, uyku kalitenizin en belirleyici unsurlarından bir tanesidir. Size uygun ve doğru desteği sağlamayan yastıklar vücut ve boyun ağrılarına neden olmakla beraber zamanla uyku esnasında da sık uyanmanıza neden olarak yaşam kalitenizi de dolaylı olarak etkilemektedir. Her kullanıcı için ortopedik yastık türü farklılık gösterebilmektedir çünkü önemli olan yastığa vücudun doğru şekli verebilmesidir ve her kullanıcın sağlık sorunları, vücut tipi farklıdır. 

Ortopedik Yastık Nasıl Kullanılır?

Ortopedik yastıkları kullanmak kolaydır fakat kendinize en uygun doğru yastık türünü seçmek zorlayıcı kısım olabilir. Ortopedik yastığınızı doğru seçerek, doğru kullanmanız için dikkat etmeniz gereken bir kaç konu bulunmaktadır. 

  • Ortopedik yastık seçiminde öncelik kendinize en uygun doğru yastığı seçmektir. Her yastık üretilirken sağlıklı uykuyu hedefleyerek üretilmektedir fakat her yastık bütün kullanıcılara aynı etkiliyi veremeyebilir. Örneğin, reflü gibi bir rahatsızlığınız varsa size boyun düzleşmesinde kullanılan yastıklar fayda sağlamayacaktır. 
  • İhtiyacınıza uygun yastığı seçtikten sonra ortopedik yastığınızın yatağınızda ki konumlandırması da önemlidir. Genellikle ortopedik yastıklar eğer varsa üst ucu omuzların altına ve alt ucu boynun altına gelecek şekilde yatağın başına yerleştirilebilir. Omurganın düzgün şekilde hizalanmasına yardımcı olacağı ve hassas bölgelerdeki baskıyı azaltacağı için doğru bir kullanım olur.
  • Yastığınızı doğru konumlandırdıktan sonra ki aşama yastığa doğru bir şekilde uzanmanızdır. Örneğin, servikal bir yastık yani boyun yastığı kullanıyorsanız, başınızı yastığın ortasına yerleştirdikten sonra yastığın boynunuza, boynunuzun da yastığa şekil vermesine izin vermeniz gerekmektedir. 
  • Son olarak yatak ve yastık kullanıcılarının en çok sorun yaşadığı sabırlı olma kısmı gelmektedir. Vücudunuzun kendi alışkanlıkları var olabilmektedir bu sebeple yeni ve farklı bir deyim başlangıçta konforsuz gelebilir. Ama sabırlı olunduğu zaman vücudunuz ile yastık uyum sağlayarak ortopedik destekli bir uyku yaşamanıza yardımcı olacaktır. 

Ortopedik Yastık Nasıl Yıkanır?

Ortopedik yastığınızı yıkamak onun bakteri, mite ve mantar gibi hem cildinizi hemde solunum yollarınızı olumsuz etkileyecek organizmalardan arındırabilmek için en temiz yöntemlerden bir tanedir. Fakat yastığınızı yıkarken dikkat etmeniz gereken konuların en başında yastığınızın içeriği ve sahip olduğu formu gelmektedir. Yıkama işlemi esnasında yastığınızın iç dolgu malzemesi ve şeklinin zarar görmemesi gerekir. Bu sebeple yıkama öncesinde yastığınızın beraberinde gelen yıkama talimatlarını özenle okumanızı tavsiye ederiz. Çünkü bazı yastıklar yıkanmayabilir veya özel koşullar sunabilmektedir. 

  • Öncelikle yastığınızın temizliğini bölgesel olarak yapabilirsiniz. Ağır kimyasal içermeyen, ılık bir su ve bez yardımı ile yastığınızın kirli olduğunu düşündüğünüz bölgelerini lokal olarak temizleyerek, kılıfını da makinada yıkayabilirsiniz. Her ikisinin de tamamen kuruduğuna emin olduktan sonra yerleştirip kullanmaya başlayabilirsiniz.  
  • Yastığınızın kılıfını çıkarıp makinada veya elde yıkayabilirsiniz, sonrasında iç malzeme sünger formlu ve yıkanmaz ibaresi yok ise hızlı bir şekilde ılık suyun altına tutup sonra tamamen kuruduktan sonra kılıfı ile birleştirebilirsiniz. 
  • Yastığınız elyaf formlu veya makinada yıkanabilir işareti ile geliyorsa yine ağır kimyasal içermeyen bir deterjanı çok az kullanarak düşük sıcaklıklarda yıkayabilirsiniz. Kullanmadan önce kuruduğundan emin olmanız gerekmektedir. 

Boyun Düzleşmesi İçin Ortopedik Yastık

Boyun düzleşmesi rahatsızlığı yaşayan kişiler için özel olarak tasarlanmış ortopedik bir yastığa tipik olarak servikal yastık denilmektedir. Bu yastıklar, boynun doğal şeklini desteklemek ve siz uyurken omurganın düzgün hizalanmasını sağlamaya yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Boyun düzleşmesi yastıkları tipik olarak orta bölgeleri daha yüksek ve yanlarda daha alçak olan konturlu bir tasarıma sahiptir. Bu sayede boyun ve omurganın doğal eğrisini desteklemeye yardımcı olur. Boyun düzleşmesi yastığının sahip olması gereken en önemli özellik başın ağırlığını taşıyabilecek ve nötr pozisyonda tutabilecek kadar dayanıklı olmalıdır. Aynı zamanda rahat ve boyun şekline uyum sağlayacak kadar da yumuşak olmalıdır.

Ortopedik Bel Yastığı

Ortopedik bel yastığı, alt sırt bölgesine destek vererek vücut ergonomisine uygun bir oturuşa sahip olmanız için tasarlanan özel yastık türleri arasındadır. Bel desteği yastıkları, farklı şekillerde, boyutlarda ve farklı iç malzemelerinde bulunabilmektedir. Fakat hepsinin ortak amacı, omurganın rahat komda olmasını sağlayarak bel desteği sağlama amacı taşır. Ortopedik bir bel yastığında aranacak özellikleri sıralamak mümkündür;

  • Bir bel yastığı, belin alt kısmında bulunan boşluğu doldurarak, sahip olduğu doğal kıvrımını destekleyen konturlu bir tasarıma sahip olmalıdır. Bu tasarımı ile omurga üzerindeki baskıyı hafifletmeye ve omurganın düzgün hizalanmasını desteklemesi gerekmektedir.
  • Bel yastığı, destek sağlayacak kadar sağlam olurken, rahatsızlığa neden olacak kadar da sert yapıda olmamalıdır.
  • Bel yastıklarının içerisinde hafızalı köpük, visco jel sünger veya yün gibi çeşitli malzemeler kullanılabilmektedir. Her malzemenin kendine özgü özellikleri ve faydaları vardır, bu nedenle siz kendinize en uygun ve hızlı uyum sağlayacak modeli seçmelisiniz.

Seçmiş olduğunuz bel yastığını bir sandalyede ya da uzanırken sırtınızın alt kısmına yerleştirin. Bu, omurga destek sağlamaya ve bel kasları üzerindeki baskıyı hafifletmeye yardımcı olacaktır. Doğru yastığı seçerek ve doğru şekilde kullanarak, duruşunuzu iyileştirmeye ve belinizdeki rahatsızlığı azaltmaya yardımcı olabilirsiniz.

Ortopedik Yastık Çeşitleri

Çeşitli uyku alışkanlıkları, vücut tipleri ve sağlık sorunlarına uyum sağlayabilmesi için birçok model ve içeriğe sahip ortopedik yastık türü bulunmaktadır. En çok tercih edilen ortopedik yastık türleri visco ve bambu yastıklardır. 

Visco Ortopedik Yastık

Hafıza teknolojisi ile üretilen, viskoelastik süngerler vücut ısı ve ağırlığınıza göre şekil alarak vücudunuzun uygulamış olduğu basıncı dağıtarak, yumuşak ama destekli bir hissiyat sağladığı için ortopedik yastıklar arasında sıklıkla tercih edilmektedir. Viskoelastik köpük aynı zamanda baş ve boyuna destek sağlayarak omurganın düzgün hizalanmasını sağlamaya yardımcı olur. Boyun düzleşmesi ağrılarını önlemeye yardımcı olabilir. Visco ortopedik yastık kullanırken, yastığın vücudunuza uygun olmasına izin vermek önemlidir. Köpük vücut ısınıza ve ağırlığınıza göre ayarlandığından bu işlem birkaç gece sürebilir. Uyku pozisyonunuz için doğru yastık yüksekliğini seçmek de önemlidir, çünkü çok yüksek veya çok alçak bir yastık rahatsızlığa veya boyunda gerginliğe neden olabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR : https://www.sleeppeople.com.tr/visco-spine-ortopedik-yastik

Bambu Ortopedik Yastık

Bambu ortopedik yastık, bambu liflerinden yapılmış, boyun ve omurga için ortopedik destek sağlamak üzere tasarlanmış bir yastık türüdür. Bambu lifleri doğal olarak nefes alabilir, daha iyi hava dolaşımı ve sıcaklık düzenlemesi sağlar. Uyurken serin ve rahat kalmanıza yardımcı olabilir. Aynı zamanda Bambu ortopedik yastıklar, boyun ve omurgaya destek sağlamak, düzgün hizalamayı desteklemek ve ağrı ve rahatsızlığı azaltmak için tasarlanmaktadır. Bambu yastıklar, doğal, hipoalerjenik ve destekleyici bir yastık isteyenler için iyi bir seçim olabilir. İhtiyaçlarınıza uygun bir yastık seçerek ve doğru şekilde kullanarak uykunuzu iyileştirmeye, boyun ve omuzlardaki ağrı ve rahatsızlıkları azaltmaya yardımcı olabilirsiniz.

Ortopedik Yastık Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ortopedik bir yastık satın alırken, ihtiyaçlarınıza en uygun yastığı seçtiğinizden emin olmak için göz önünde bulundurmanız gereken birkaç şey vardır. İlk olarak ortopedik yastık alırken dikkat edilmesi gereken ilk şey uyku pozisyonunuzdur. Çeşitli uyku pozisyonları için farklı türde yastıklar tasarlanmıştır ve yanlış yastık yüksekliği veya şeklinin seçilmesi rahatsızlığa veya boyunda gerginliğe neden olabilir. Örneğin, sırtüstü uyuyorsanız daha ince ve düz bir yastık isteyebilirsiniz, yan yatıyorsanız daha kalın ve daha sert bir yastık isteyebilirsiniz. Yastığın malzemesi de rahatınızı ve desteğinizi etkileyebilir. Viscoelastik köpük veya lateks gibi iç malzemeler kişiselleştirilmiş destek vererek vücut şeklinize uyum sağlayabilirken, bambu veya pamuk gibi diğerleri daha fazla nefes alır ve nem çeker. Yastığın boyutunu da dikkate almak önemlidir. Çok küçük bir yastık yeterli desteği sağlamayabilir.

Ortopedik Yastık Fiyatları

Ortopedik yastık fiyatları yastığın cinsine, malzemesine, boyutuna ve markasına göre büyük farklılıklar gösterebilir.

Sepet 0

Sepetiniz şu anda boş.

Alışverişe Başla
WhatsApp