İçeriğe atla
Standart Yatak Ölçüleri Nelerdir?

Standart Yatak Ölçüleri Nelerdir?

Yatak ölçülerinde standartları sizin belirlemeniz gerekmektedir. Yatak üreticileri çoğunlukla en çok tercih edilen yatak ölçülerini üreterek stoklarında bulundurmaktadır, istisnai butik firmalar dışında özel ölçü yatak bulmak zor olabilmektedir.  Peki, kendinize uygun standart ölçü nedir? Evinizde yatağınızı konumlandıracağınız odanın büyüklüğü, bazanızın ölçüsü, tek kişilik mi yoksa partneriniz ile mi uyuduğunuz, boyunuz ve kilonuz standart yatak ölçüleri arasından kendinize en uygun olan yatak ölçüsünü seçmenizde size yardımcı olacaktır.  Sırf daha uygun fiyatlı veya daha rahat diye kendi vücut ölçülerini uygun olmayan bir yatak tercihi yapmanız uzun vade de uyku sorunları yaşamanıza, yorgun ve ağrılı uyanmanıza neden olabilmektedir. Bu sebeple yatak ölçünüzü seçerken önceliği boy ve kilonuza uyum sağlayacak ve konforlu uyumanıza yardımcı olacak ölçüleri tercih etmenizi öneririz.

Standart Yatak Ölçüleri Neden Önemli?

Standart yatak ölçülerinin en büyük önemi üretici firmalar içindir. Çünkü ne kadar fazla ve ara ölçü olursa o kadar farklı iç katmanlar ve farklı ara ölçülerde de üretilmiş yatakları stoklarında bulundurmaları gereksinimini oluşturur. Bu sebeple üreticiler standart olarak en çok tercih edilen ölçüleri temel alarak ellerinde stok bulundurur bu sayede hem malzeme hem de depolama maliyetlerinden ürünlerin daha az etkilenmesini sağlar. Standart yatak ölçüleri dendiği zaman tek bir ölçü düşünmek doğru olmaz çünkü her evin ve kişinin standartları farklılık gösterebilmektedir. Odanızın büyüklüğüne ve baza ölçünüze göre seçim yapmanız, fiziksel özellikleriniz ( boyunuz, kilonuz) sizin doğru yatak ölçüsünü seçerek kaliteli uykuya daha fazla yaklaşmanıza yardımcı olacaktır. Standart yatak boyutları, hem tüketiciler hem de üreticiler için önemlidir özellikle maliyetler açısından. Yatağın standart ölçülerde üretilen karyola çerçevesine, uymasına ve odanın dengeli ve orantılı görünmesine yardımcı olarak sonuçta daha iyi bir uyku deneyimi ve daha verimli üretim süreçleri sağlar.

Çift Kişilik Yatak Ölçüleri Nelerdir?

Yatak üreticilerinin sunmuş olduğu yatak ölçüleri arasında çift kişilik ölçüler hangileridir? Ve seçim yaparken nelere dikkat etmelisiniz? Öncelikle çift kişilik yatakları sadece çiftler tercih ediyor algısından son yıllarda ki kullanıcı deneyimlerinden yola çıkarak söylemek mümkünüdür. Daha geniş, konforlu ve kaliteli uyku arayışında olan birçok kişi de çift kişilik yatakları tercih ediyor. Çift kişilik yatakların standart ölçüleri genelde 140x200, 150x200. 160x200, 180x200 ve 200x200 olarak sıralanmaktadır. En çok tercih edilen ve standart ölçü olarak kabul edilebilecek ölçü 160x200 ölçüdür. Tabi ki çift kişilik yatak tercihinde odanızın genişliği, sizin boyunuz ve kilonuza uygun olarak değişiklik gösterebilmektedir. 

Tek Kişilik Yatak Ölçüleri Nelerdir?

Tek kişilik yatak ölçüleri 80x180 ölçüsü ile başlayarak 90x190, 90x200 ve 100x200 olmak üzere farklı boyutlarda üretilmektedir. Tek kişilik yatak modelleri de aynı çift kişilik yataklarda olduğu gibi sizin kullanım alışkanlıklarınız, yatağı kullanacak kişinin fiziksel özellikleri ve odanızın boyutları yatak seçiminizde belirleyici olacaktır. Eğer 20 yaş ve altı çocuk ve gençler için çok geniş olmayan alanlara uygun bir Tek kişilik standart yatak ölçüsü arayışınız var ise 90x190 ölçüsü rahatlıkla kullanılabilir olacaktır. Tabii ki tercihin 20 yaş ve üzeri kişilerde kullanabilir fakat yaş ile birlikte boyunuz ile birlikte kilonuzda da hızlı artışlar oluyorsa 90x200 veya 100x200 ölçülerini daha konforlu ve sağlıklı bir uyku için tercih edebilirsiniz. 

Queen Size Yatak Ölçüleri Nelerdir?

Queen ölçüsü yani kraliçe yatak ölçüsünün standardı ülkeden ülkeye göre az dahi olsa değişiklik gösterebilmektedir. Genel olarak kolaylıkla bulunan ve her üreticinin stoklarında bulunan standart ölçülerden daha büyük olmasıdır. Küçük ölçülü yatak odalarına sığmakta sorun yaşanabileceği gibi odaya sığması durumunda da dekoratif gözükmeyebilir. Büyük ve geniş odalarda, daha geniş alana sahip olarak konforlu uyumak isteyen kullanıcıların tercihleri arasında yerini almaktadır. Queen size standart yatak ölçüleri, standart üretimde 150x200 ölçüsü yerine genelde 80x60 inç ( 152x203 cm) olarak kabul görmektedir. Queen size ölçüye sahip bir yatakta çift kişinin uyuyacağı varsayıldığı zaman kişi başı 101,6 cm uyku alanına sahip olursunuz. Böylelikle kendi alanınızdan ödün vermeden rahatlıkla uyuyabilirsiniz.

King Size Yatak Ölçüleri Nelerdir?

King size yataklar genelde geniş yatak odalarında veya otel odalarında sıklıkla karşılaştığınız 180x200 ölçüsünden başlayan geniş yataklardır. Son yıllarda yeni bir ölçü olarak üretilmeye başlanan 200x220 ölçüsü de king size standart yatak ölçüsü içerisinde yer almaktadır. Boyunuz çok uzun ve yatak odanızda yeterli alanınız var ise size konforlu ve sağlıklı bir uyku sunabilecek bir yatak ölçüsüdür. Fakat bu kadar büyük ölçüde bir yatak tercihi yapmadan önce yatak odanızda nasıl duracağı, yatak odası mobilyalarınızın uygun olup olmadığına da dikkat etmeniz gerekmektedir. Çünkü karyolanız, yatağınızdan küçük olursa yatağınızda dengesizlikler hissederseniz, oturduğunuz zaman boşluk alanlar olur ve en önemlisi de yatağınız hızla yıpranır. Bu sebeple Karyolanızın yatağınızla, yatağınızın da sizinle uyumlu olması gerekmektedir. 

Çocuklar İçin Standart Yatak Ölçüleri Nelerdir?

Çocuklar büyüdükçe uyku alışkanlıkları ve uyku süreleri ile birlikte bedenleri de hızla değişir. Bu sebeple okul çağına gelmiş 6-15 yaş arasında ki çocukların gün içerisinde ki fiziksel hareketlilikleri arttığı için gelişimlerini tamamlayabilmeleri açısından sağlıklı bir yatak ve destekleyici uykuya ihtiyaç duyarlar. Bununla beraber çocukluktan ergenlik dönemine geçişte hızla boy ve kilo değişimleri yaşayacakları için yatak ölçüsü seçimi yaparken uzun vadeli kullanıma uygun ölçüler tercih edilmelidir. Çocuklar için standart yatak ölçülerinde 90x190, 90x200, 100x200 veya 120x200 ölçüleri hem konforlu uyumaları için hem de uzun vadeli, ergenlik ve gençlik evrelerinde kullanabilecekleri yatak ölçüleri olacaktır. 

Doğru Yatak Ölçülerinin Uyku Üzerindeki Etkisi

Doğru seçilmemiş bir yatak ölçüsü uykunuz üzerinde olumsuz birçok etki yaratabilir örneğin uyandığınızda esnemek istediğinizde yetersiz bir alanınızın olması, kilonuza uygun olmayan bir yatak ölçüsüne sahip olduğunuzda uyku esnasında rahatça pozisyon değiştirememek ve partnerinizle sürekli temas etmeniz uyku kalitenizin düşmesine neden olabilir. Tam aksi durumlarda tabii ki olabilir her zaman en iyi yatak büyük yataktır düşüncesi de doğru sayılmayabilir. Çünkü gereğinden büyük bir yatak da bazı kullanıcılarda uyku esnasında güvensiz bir his de oluşturabilmektedir. Bu sebeple boyunuz ve kilonuz ile uyumlu, partneriniz var ise iki kişinin de kendine ait uyku alanını sağlayabileceği bir ölçü tercihi yapmak konforlu ve kesintisiz uyumanıza yardımcı olacaktır.

Sepet 0

Sepetiniz şu anda boş.

Alışverişe Başla
WhatsApp