İçeriğe atla
2 Yaş İçin Yatak Seçimi

2 Yaş İçin Yatak Seçimi

Bebeğin 2 yaşına kadar beşiğinde geçirdiği süre gelişimini sağlıklı tamamlayabilmesi açısından önemlidir fakat gelişimi tamamen bitmemiş olduğu için 2 yaş sonrasında kendi yatağına geçiş döneminde de sağlıklı vücut ve zihin gelişimini destekleyici, öğrenme sürecinde oldukları için güne daha dikkatli başlamalarını sağlayacak kadar konforlu ve derin uyumalarına yardımcı olacak yatak tercihleri yapılmalıdır. Çocuklar 2 yaşından sonra gün içerisinde öğrendikleri becerileri aktif uyku olarak da bilinen REM uykusunda tekrar ederek, kalıcı olarak depolar. Konforlu olmayan, uykuya dalmalarını engelleyen, çocuğun terleyerek uykusunun bölünmesine neden olan veya beşiğine sığamadığı gibi durumlarda gelişim süreçleri zarar görebilmektedir.

Beşikten Yatağa Geçişin Önemi Ve Zamanlaması

Beşikten yatağa geçişin en önemli sebeplerinden bir tanesi de çocuğunuzun güvenliğidir. Çünkü 2 yaş sonrasında çocuklar güçlenir ve daha hareketli olmaya başlarlar, beşikten dışarı çıkmaya çalışarak beklenmedik düşme ve yaralanmalara sebebiyet verebileceği için 2 yaş dönemi geçiş dönemi olarak kabul edilebilir. 2 yaş sonrası beşikten yatağa geçmek, çocuklarda bağımsızlık duygusunu geliştirir. Bu geçiş, bir sorumluluk duygusu geliştirebilir ve çocukların kendi kendini yatıştırma becerilerini geliştirmelerine yardımcı olabilir.

2 yaş için uygun yatak arayışında olan ebeveynlerin dikkat etmesi gereken konuların başında çocuğun buna hazır olup olmadığı gelmektedir. Beşikten yatağa geçiş süreci kademeli olarak ilerlemesi gereken bir konudur. Çünkü bir anda geçiş yapılırsa çocuğunuz yalnız hissedebilir, korkabilir veya alışamayarak daha az uyuyarak ebeveynlerinin uykusuz kalmasına neden olabilir.  İlk adım olarak bebeğinizi gece uykularında beşiğinde, gündüz uykularında kendi odasında ve kendi yatağında uyutabilirsiniz. Bu sayede çocuğunuz zaman içerisinde kendi odasını ve yatağını benimseyerek anlık olarak köklü bir değişim hissetmemiş olur. 2 yaş yatak değişimi için keskin bir dönüşün yaşı olarak verilemez çünkü çocuğunuzun alışkanlıkları ve gelişim süreci sebebi ile daha erken veya daha uzun vadede kendi yatağına geçiş görülebilir. 

Bir çocuğu hazır olmadan geçişe zorlamak direnç, endişe ve uyku düzeninin bozulmasına neden olabilir. Sabır ve kademeli bir yaklaşım, geçişin hem çocuk hem de ebeveyn için daha yumuşak olmasına yardımcı olabilir.

Çocuğun Yatak Değişimine Hazır Olduğunu Gösteren İşaretler

Beşikten yatağa geçişin zamanlaması her çocuk için farklılık gösterebilir. Çoğu çocuk 2 ila 3 yaşları arasında geçiş yapar, ancak bazıları daha erken hazır olurken, diğerlerinin daha fazla zamana ihtiyacı duyabilmektedir. Çocuğunuzun gelişimi, fiziksel ve psikolojik ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmak önemlidir. Çocuğunuzun  hazır olabileceğine dair işaretler;

● Beşiğinden dışarı çıkmaya çalışması, bebeğiniz beşiğinden çıkmaya çalışıyorsa ve hatta artık kolaylıkla çıkıyorsa kendi yatağına geçmeye hazır demektir. Beşiğinde kalmaya devam etmesi onun güvenliği açısından sorun teşkil etmeye başlayacak seviyeye gelebilir.  
● Büyük yataklara  ilgi duymaya başlaması, çocuğunuz kendinden büyük aile bireylerinin yataklarına ilgi duymaya başladıysa, o yataklarda uyumak için hevesleniyor ise yatak değişimine hazır olduğu anlaşılabilir.  
● Sınırlı alan nedeniyle beşikte rahatsızlık duyması, bebeğinizin bacaklarının kenardan sarkması veya sıkışık görünmesi gibi beşiğin boyut sınırlamalarını aşmışsa, uyku sırasında hareket etmek ve esnemek için daha fazla alana ihtiyaç duyduğunu gösterir.
● Kademeli geçiş sürecinde kendi yatağında daha uzun uyuması, gün içerisinde ki uykularında kendi yatağında hızlı bir şekilde uykuya dalabiliyor ve daha rahat uyuyorsa devamlı olarak yatağa geçiş yapabileceğinin işaretidir.

Genellikle yatağa geçmeden önce en az 2 yaşına kadar beklenmesi önerilir, ancak hazır olma durumu değişebilir. Çocuğunuz 2 yaşından sonra sizlere davranışları ile  hazır olup olmadığı hakkında bilgiler vermektedir. Doğru ve dikkatli yönlendirmeler ile geçiş aşamasını kolaylıkla tamamlayabilirsiniz. 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR : https://www.sleeppeople.com.tr/sleeppeople-bamboo-baby-bebek-yatagi

Çocukların Fiziksel ve Güvenlik İhtiyaçları

2 yaşında bir çocuğun beşikten ayrılarak kendi yatağına geçmesi heyecan verici bir dönüm noktası olarak görülebilir. Bununla beraber, ebeveynlerin bu geçiş sırasında 2 yaşındaki çocuklarının fiziksel ve güvenlik ihtiyaçlarını dikkate almaları çok önemlidir. Ebeveynler çocuğun ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak ilerledikleri zaman bebeğin sağlıklı uyku alışkanlığı ve bağımsızlığını destekleyen güvenli ve rahat bir uyku ortamı yaratabilirler. Çocuğunuzun odasını hazırlarken, güvenlik birinci önceliğiniz olmalıdır. Bazasını pencerelerden, kablolardan uzak güvenli bir yere yerleştirin. Gece düşmeleri önlemek için yanlara yatak korkulukları takılması gerekir. Ek olarak, prizleri kapatarak, kabloları sabitleyerek ve küçük nesneleri erişemeyeceği bir yerde tutarak yatak odasını çocuğunuza uygun güvenli bir ortam haline getirebilirsiniz. Montessori tarzı yere yakın yataklar tercih ederek çocuğunuza kendi inip çıkma özgürlüğü tanıyabilirsiniz, hem yüksek olmadığı için düşme durumlarında riskin azalmasını sağlar hemde bebeğinizin motor gelişiminin desteklenmesinde yardımcı olur. Sunmuş olduğunuz uyku ortamında çocuğunuzun gelişimine en fazla etki edecek olan yatak seçimini de doğru yapmak önemlidir. Gelişim çağında ki çocukların omurga sağlığını koruyarak, doğru destek sunan, konforlu ve kesintisiz uyumasına yardımcı olacak bir yatak tercihi hem rahat olduğu için yatağını sevmesine hemde gelişiminin sağlıklı ilerlemesini sağlayacaktır.

Yatak Ölçüleri ve Boyutları

Çocuğunuz büyüdükçe, ihtiyaçlarına uygun ve rahat bir uyku ortamı sağlayan bir yatak sağlamak önemlidir. Yatak ölçüsü seçiminde herkes için geçerli olan kural çocuklar içinde geçerlidir. Her çocuk özeldir ve büyüme aşamaları farklıdır yatak ölçüsü seçiminde sadece yaş standartları ile seçim yapmak en doğru sonucu vermeyebilir, çocuğunuzun boy ve kilo oranı yatak ölçüsü seçiminde öncelikle dikkat edilmesi gereken konudur. 0-2 yaş aralığındaki çocukların büyüme evreleri hızlıdır bu sebeple minimum yüksekliği 8-10 cm aralığında sağlıklı içeriğe sahip park yatak modelleri tercih edilebilir. Park yatak ölçülerinde genelde 2 yaşına kadar kullanabilmek için 70x120, 70,130, 80x140, 80x160 ölçüleri tercih edilmektedir. 2 yaş sonrası dönemde çocuğunuz daha hareketli bir yapıya geçeceği için daha fazla hareket alanına ihtiyaç duymaktadır. 2 yaş için uygun yatak ölçüleri genelde 80x140, 80x160, 80x180, 80x200, 90x190, 90x200 olarak tercih edilmektedir. Çocuğunuza ihtiyacından daha az alan sağlamanız, uyku esnasında hareket kısıtlamasına neden olur, kendini sıkışmış hissederek devamlı olarak uyku bölünmeleri yaşayabilir. Çocukların gelişiminin sağlıklı ilerleyebilmesi için gerekli olan uyku, bölünmeler oldukça çocuğun gelişimininde kötü etkilenmesine neden olur. 

Alerjik Reaksiyonlara Karşı Uygun Yatak Seçimi

Alerjik reaksiyonlara eğilimli çocuklar için yatak seçerken, alerjenleri en aza indiren ve sağlıklı bir uyku ortamını destekleyen malzemeleri dikkate alarak seçim yapmak önemlidir. Toz akarları, küf, mantar ve diğer alerjenlere dayanıklı hipoalerjenik malzemelerden yapılmış hava alabilen kumaşa sahip yataklar tercih etmenizde fayda olacaktır. Özellikle yatak kumaşının çocuğun hassas cildine uygun olması önemlidir bu sebeple Bamboo içerikli yatak kumaşları da tercihleriniz arasında yerini alabilir. Yatağın içerisinde bakterilerin ve küf organizmalarının çoğalarak uyku esnasında alerjiyi tetiklememesi adına yatağın iç katmanlarının da hava alabilir olmasına özen göstermeniz gerekmektedir. Alerjiyi tetiklemeyecek doğru yatak tercihini yaptıktan sonra yatağı düzenli aralıklarla temizlemenizde alerjik sorunların azalmasında yardımcı olacaktır. 

Yatak Temizliği ve Hijyen

Yetişkin yataklarında da geçerli olmakla beraber çocuk yataklarında temizlik sağlıklı uyku ve sağlıklı beden için önemli konular arasında yer almaktadır.  Yatak, toz akarları, küf, mantar gibi alerjenlerin kolaylıkla oluştuğu ve biriktiği bir ortamdır. Bu alerjenler, çocukların solunum yollarını tahriş edebilir ve alerjik reaksiyonlara sebebiyet verebilir. Yatak düzenli olarak temizlendiğinde, alerjen seviyeleri azalır ve çocuğunuzun alerjik tepkileri daha az olabilir. Temizlenmeyen çocuk yatakları, ter, cilt yağı ve ölü deri hücrelerinin biriktiği bir ortam haline gelir. Bu durum çocuğun cildinde tahrişe, sivilceye ve diğer cilt sorunlarına neden olabilir. 

Yatak temizlendiğinde, bu tür birikimlerin azalması sağlanır ve çocuğun cildi daha sağlıklı kalır. Yatak temizliğinde öncelikle yatağın üzerinde ki alez, çarşaf, nevresim gibi bütün uyku ürünlerini çıkarıp düzenli aralıklarla yıkamalısınız, yıkama esnasında yatağın üzerini güçlü bir elektrik süpürgesi ile süpürdükten sonra camı açarak bir süre yatağın havalanmasına olanak tanıyın. Yatağın altının ve çevresinin de düzenli olarak temizliğine özen göstermelisiniz.

Yatak Seçimi için Ebeveynlerin Dikkat Etmesi Gerekenler

2 yaşındaki bebeğiniz henüz gelişim çağında olduğu için rahat ve güvenli bir uyku ortamı yaratmak söz konusu olduğunda, doğru yatak tercihi yapmak çok önemlidir. Yatak tercihi ve kıyaslaması yaparken ebeveynlerin göz önünde bulundurması gereken birkaç önemli faktör vardır; 

● Çocuğunuzun hareketlerini kısıtlamayacak, konforlu ve hareket özgürlüğü olabilecek ölçülerde yatak tercihi yapmalısınız.

● Seçtiğiniz yatak ölçüsü ile baza ve beşiğin ölçülerinin uyumlu olması gerekmektedir. Yatak bazaya veya beşiğe uyumlu olmazsa fark etmeden çocuğunuzun düşmesine veya yaralanmasına neden olabilirsiniz. 
● 2 Yaş için uygun yatak sertliği en önemli konuların başında gelmektedir. 2 yaşındaki çocuğunuz için orta-sert veya sert bir yatak tercihinde bulunmalısınız. Düz yüzey, gelişen kemikler için gerekli desteği sağlar ve doğru omurga gelişimini destekler. Sert yataklar çocuğun boğulma riskini azaltmak ile beraber hareketlerinin kısıtlanmasına da neden olmaz.

Sepet 0

Sepetiniz şu anda boş.

Alışverişe Başla
WhatsApp