Uyku, hem zinde bir beden hem de sağlıklı bir ruh hali için önemi tartışılmaz bir işlevdir. Gece uykusunu alamayan kişiler gün içerisinde aniden gelen yoğun uyku hali yaşayabilirler. Peki, gece uyuduğu halde gündüz herhangi bir işle meşgulken bile aniden uyku bastırma sorunu yaşanması normal midir? Bu durumun birbirinden ayrı çokça sebebi bulunabilir. Uyku sağlıklı işlevini kaybettiğinde beraberinde bedensel rahatsızlıklar da baş gösterebilir. Sürekli gelişen uyku hali çeşitli hastalıkların habercisi olabileceği gibi yaşam biçiminizle de alakalı olabilir. Bu noktada kişinin belli başlı soruları kendisine sorması gerekir. Örneğin dengeli ve yeterli beslenip beslenmediğini, uykusuz kalmamaya özen gösterip göstermediğini ve buna benzer birkaç şeyi kıstas alarak soruna çözüm üretebilir. Şimdi ani uyku bastırmasına sebep olan şeyler nelerdir, gelin detaylıca inceleyelim.
Düzensiz Uyuma Saatleri
Uyandığınız saat her gün değişiyorsa, yatağınıza geçtiğiniz sabit bir saatiniz yoksa bu uyku saatlerinizin düzensiz olduğunu belirtir. Sürekli değişkenlik gösteren uyuma saatleri gece uykunuzun verimsiz olmasına sebep olur. Kalitesiz uykunun bir sonucu olarak gün içerisinde aniden uyku bastırması sorunu yaşayabilirsiniz. Düzensiz uykudan ve yol açtıklarından şikâyetçiyseniz uykunuzu belirli bir düzene oturtmayı deneyebilirsiniz. Her akşam mutlaka aynı saatte yatağınıza girip uzanarak uykuya dalış saatinizin oturmasına izin verebilirsiniz. Bunu yaparken telefonunuzu odanıza sokmamanız daha yararlı olacaktır. Eğer telefonla oynamadan duracağınıza inanıyorsanız en azından odanın içinde uzak bir yere koyabilirsiniz. Bu sabah aynı saatte uyanmaya alışmanız adına da güzel bir taktiktir. Alarmı kurup uzak bir yere koyduğunuz telefonunuz sabah sizi uyandırmak için çaldığında mecburen yataktan kalkmanız gerekir. Bu sayede alarmı ertelememiş olurken aynı zamanda akıp giden yaşamı da ertelememiş olursunuz.
Gece Uykusunu Alamamak
Gece çalışmak zorunda olan kişiler gece uykundan da mahrum kalır. Fakat bir de gece uyuyabilme imkânı olduğu halde kendisini bile isteye sabahlara kadar uyanık tutan kişiler de bulunur. Karanlık çöktüğünde uyumayıp gündüz uyumak sağlıklı bir durum değildir. Gündüz herkes uyanık olduğu için çeşitli sesler eşliğinde uyumak son derece güç olur. Dolayısıyla gece uykusunu alamayan beden gün içerisinde uyuklamalar yaşayabilir. Gündüz uyumak kişinin yorgun uyanmasına sebep olurken gece uykusu dinlendirici etkiler verir. Ayrıca vücudumuz tarafından geceleyin uyku esnasında ve sadece belirli saatlerde salınabilen hormonların da salgılanmasına engel olunmuş olur. Uzun vadede bu durum çeşitli bedensel ve zihinsel problemlerin açığa çıkmasına sebebiyet verebilir. En doğrusu gece uykusuna gereken önemi zaman geçmeden vermektir.
Aşırı Sıcak veya Soğuk
Üşüyen kişi uyuyamaz. Vücut kendisini titreterek bedenin olması gereken sıcaklığa ulaşmasına yardımcı olmaya çalışır. Sıcak hâkim olduğunda ise vücut terleme reaksiyonu vererek yine olması gereken ısı derecesine vücudu ulaştırmaya çalışır. Bunu yaparken de bir enerji kaybeder. Kaybedilen kalori sonucunda beden yorgun düşebilir. Bu da uyuklamaya başlamanıza sebep olabilir. Özellikle kış aylarında fazla sıcak bir ortamda bulunmak kişiyi terlemekten ziyade mayıştırır. Bedeniniz için en doğrusu bulunduğunuz ortamın ısı ayarını doğru yapmanız olacaktır. İdeal sıcaklıkta olduğunuz zaman ani gelişen uyku bastırması problemini yaşamaktan kurtulabilirsiniz.
Uyku Apnesi
Uyku apnesi uyku sırasında yaşanan bir problem olmaktadır. Kişi uyurken aniden solunum yetmezliği yaşayamaya başlar. Yaklaşık birkaç dakikalık geçici olan boğulmalar yaşandığı bilinir. Boğulma sırasında kanda bulunan oksijen seviyesi düşer. Bu şekilde beyin uyarılır. Vücudun soluk alamadığını fark eden beyin vücudu hemen uyandırır. Sebepleri incelendiğinde aşırı kiloya sahip olmak, burun ya da boğaz yolunda rahatsızlığa sahip olmak gibi nedenler belirtilir. Gece soluksuz kalıp uyanma bazen birden fazla kere tekrarlanabilir. Bu durumda kişi uykusuz kalır ve gün boyunca esneyip uyuklar. Uyku apnesi problemi yaşayan kişiler geceleyin sırtüstü uyumak yerine yan yatabilirler. Yan yattıklarında gece atak yaşama riskleri azımsanamayacak düzeyde azalır. Sonuç olarak daha güzel bir uyku uyunur ve uyku bastırma sorunu zamanla düzelir.
Huzursuz Bacak Sendromu
Huzursuz bacak sendromu kişi uzanırken, yatarken veyahut dinlenirken bacaklarda anlam verilemeyen ağrıya verilen isimdir. Bu rahatsızlık rahat bir şekilde uyumaya da mani olur. Ağrılardan ötürü uyuyamayan kişi için uyku bastırma sorunu kaçınılmaz olur. Huzursuz bacak sendromu etkilerini azaltmak için uyumadan evvel ılık bir duş alınması tavsiye edilir. Havaya göre bölgeye sıcak veyahut soğuk olacak şekilde kompres uygulanabilir. Bu gibi önlemler uyurken huzursuzluk yaşamanızın önüne geçebilir.
Elektrolit Dengesizliği
Elektrolitler vücuttaki sıvıların içerisindeki elektriği iletmekle mükelleftir. Bunlar asitlerden, tuzlardan veyahut da bazlardan oluşur. Vücudun su dengesini sağlamak adına oldukça önemlidir. Buna ek olarak kanın kendi Ph dengesini korumasına yardımcı olur. Eğer asit ve baz dengesi ya da su ve elektrolit dengesi bozulursa buna elektrolit dengesizlik denir. Bu durum bedende farklı belirtiler gösterir. Sık gelişen kramp sorunları, idrara çıkma sıklığının artması ve gün içinde halsiz hissedip uyuklamaya başlamak elektrolit dengesizliği sonucu bedeninizin verdiği bir sinyal olabilir. Potasyum içeren yeşil yapraklı sebzeleri diyetinizde arttırarak, kalsiyum yönünden zengin süt ve yoğurt gibi şeyler tüketerek, magnezyum barındıran muz, kabak gibi yiyecekler yiyerek ve sodyum açısından zengin zeytin, peynir tarzı gıdalara önem vererek vücudunuzda denge sağlayabilirsiniz. Dengelenen elektrolit ile gün içinde uyuma sorununuzdan kurtulabilirsiniz.
Kansızlık
Kansız olan insanlar kendini halsiz, takatsiz hissedebilir. Günümüzde halk arasında da kansızlık uyku yapar şeklinde bir bilgi dolaşır. Bu yanlış bir çıkarım değildir. Kansızlık sorunu yaşayıp yaşamadığınızı öğrenebilmek adına bir kan testi yaptırabilirsiniz. Doktorunuzun vereceği takviyelerle ya da demir yönünden zengin besinlerle beslenerek vücudunuzda görülen kansızlık sorununu ve onun getirdiği uyuklama problemini atlatabilirsiniz.
Alkol Tüketimi
Alkol beyni ve vücudu uyuşturur. Uyuşan beyin tam manasıyla fonksiyonlarını gerçekleştiremez. Yürümek, konuşmak ve hareket etmek gibi çeşitli eylemleri gerçekleştirmede kişi zorluk yaşamaya başlayabilir. Özellikle sürekli alkol tüketimi kısa zaman içerisinde nöronların da zarar görmesine sebep olur. Ani uyku bastırmasından kurtulmak için alkol kullanımınızı sınırlandırabilir hatta tamamen sonlandırabilirsiniz.
Kronik İlaç Kullanımı
Günümüzde diyabet, tansiyon, sedef hastalığı, romatizmal hastalıklar ve astım gibi rahatsızlıklar en yaygın kronik rahatsızlıklar arasında yer alır. Bu hastalıklar için kullanılan ilaçlar bünyelerde halsizliğe sebep olabilir. Bu halsizlik ise gün içerisinde umulmadık anda iç geçmesi ya da uyku bastırması gibi durumlara yol açıyor olabilir. Eğer her gün içtiğiniz ilaç sonrası böyle bir sorun yaşadığınızı düşünüyorsanız doktorunuzla iletişime geçerek yardım talep edebilirsiniz.