İçeriğe atla
Bebek ve Çocuk Yatakları Nasıl Olmalıdır?

Bebek ve Çocuk Yatakları Nasıl Olmalıdır?

Bebeklerin doğumdan itibaren zihinsel ve bedensel gelişimlerinin büyük bir çoğunluğunu uykuda tamamladığını göz önünde bulundurarak, bebekler ve çocuklar için yatak seçimlerinin gelişim aşamalarında en önemli faktörlerden biri olduğu farkındalığı ile seçim yapılması gerekmektedir. Çocuklar için yatak seçimi yapılırken, yatağın konforu, desteği, içerisinde de kullanılan malzeme kalitesi, sağlığa zararlı veya alerjen madde içerip içermediğine dikkat edilmesi gerekir, seçimizi yapmadan önce çocuğunuzun sağlığını korumak ve gelişimlerini desteklemek açısından derin bir araştırma yapmanızı tavsiye ederiz. 

Çocuklarda Ortopedik Yatağın Önemi

Ortopedik çocuk yatakları, çocuklarınızın sırt ağrısı, skolyoz ve diğer ortopedik rahatsızlıkları önleyebilmesi veya eğer zaten böyle rahatsızlıkları varsa daha konforlu, rahat ve ağrısız uyuyabilmelerine yardımcı olabilmek için özel olarak tasarlanır ve hazırlanır. Ortopedik çocuk şilteleri, ağrıyı hafifletmeye ve daha iyi uyku kalitesi sağlamaya yardımcı olabilecek omurga, eklemler ve kaslara uygun desteği sağlamak üzere doğru konfigürasyonlar ile temiz içerikli malzemelerin birleştirilmesi ile üretilir. Ortopedik çocuk yataklarının sağladığı fayları şu şekilde sıralayabiliriz;

  • İdeal omurga hizalama, bebek ve çocuklar gelişim sürelerini tam olarak tamamlayana kadar omurga ve kemik yapıları şekil almaya müsaittir ve doğru desteği sağlamayan bir yatak kalıcı rahatsızlıkların yaşanabilmesine de yol açabilmektedir. Bu sebeple omurganın sahip olduğu doğal S formunu koruyarak destekleyecek, vücudun kendi formu dışında bir şekil almasını engelleyecek yatak modellerinin tercih edilmesi uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir. Spinal deformasyonların veya diğer ortopedik sorunların gelişmesini önlemeye yardımcı olabilir.
  • Basınç dengeleme, ortopedik çocuk yatakları üzerine uygulanan basıncı eşit olarak dağıtabilmesi için tasarlanmıştır. Bu sayede kas ve eklemler üzerinde oluşacak yoğun baskının azalmasını sağlar. 
  • Uyku Kalitesi, doğru omurga hizalaması ve basınç dengesi, çocukların daha rahat ve sağlıklı uyumasına da yardımcı olabilir. Bir çocuğun vücudu uyurken düzgün bir şekilde desteklendiğinde, gece boyunca sallanma ve dönme olasılığı daha düşüktür, bu da uyku kalitelerini doğrudan etkilemektedir. 
  • Uzun vadeli sağlık, çocuğun uzun süreli sağlığı için ortopedik bir şilteye yatırım yapmak, çocuğun genel sağlığı ve esenliği için uzun vadeli faydalar sağlayabilir. Yüksek kaliteye ve temiz içeriğe sahip, destekleyici ve sağlam bir yatak uzun yıllar kullanım imkanı sağlar. Aynı zamanda kaliteli ve verimli uyuyarak beden ve zihin sağlığının doğru ilerlemesine yardımcı olur.  

Yaşlara Göre Çocuklarda Yatak Seçimi

Yatak seçimi yaparken ebeveynlerin göz önünde bulundurması gereken diğer bir faktör ise bebeğinizin veya çocuğunuzun yaşıdır. Çünkü vücutlarının kendi formunu koruyarak sağlıklı uyumalarını sağlayacak sertlik dereceleri vardır ve çocuk yatağı seçimi yapılırken en önemli konudur. Doğru yatak sertlik derecesi, doğru gelişim süreci anlamına gelir. Yatak seçimi esnasında sağlığı, konforu aynı zamanda ihtiyaçlarına önem vererek seçim yapılmalıdır. Çocukların yaşlarına göre seçim yaparken nelere ve neden dikkat etmeliyiz? 

0-2 Yaş Bebeklerde Yatak Seçimi

Bebek yataklarının olabildiğince düz ve sert olması pedagog ve fizyoterapistlerin önerilerinin başında gelmektedir. Bebeklerde neden sert yatak tavsiye edilmektedir? Sert yatak tavsiyesinin en önemli sebeplerinden ilki yeni doğmuş bebeklerin kas, kemik yapıları esnek formdadır ve günlerinin büyük bölümünü geçirdikleri yataklarında gelişimlerini tamamlarlar. Sert yataklar bebeğin içerisine gömülmesine olanak tanımayacağı için omurga sahip olduğu doğal S formunu koruyarak gelişimi sürdürür. İkinci önemli neden ise sert yataklar boğulmayı önlemeye yardımcı olur. Ani Bebek Ölümü Sendromu (SIDS) riskini azaltır. Bebeğin uyku ortamında yastık, battaniye veya beşik koruyucu gibi yumuşak materyaller kullanmaktan kaçınmak önemlidir.

İlk adımlarını atmaya başlayan çocuklar, yeni yürümeye başlayan çocuklar biraz daha yumuşak bir yatağa geçebilir, ancak yine de uygun desteği sağlayacak kadar sağlam olmalıdır. 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRhttps://www.sleeppeople.com.tr/sleeppeople-bamboo-baby-bebek-yatagi

3-6 Yaş Çocuklarda Yatak Seçimi

Okul öncesi dönemde çocuk yatakları, önce ki yaş aralıklarında kullandıkları yatakları kullanmaya devam edebilmekle beraber daha yumuşak bir yatak tercihi çok fazla etkilemeyecektir. Yine de ortopedik desteğini kaybetmemelidir. 

7-11 Yaş Çocuklarda Yatak Seçimi

Okul çağında çocuklar, artık yatak seçiminde kendi konforlarını sağlayacak tercihleri yapmaya başlayabilir. Aşırı yumuşak yatakları önermemekle beraber orta-sert yataklar tercih edilebilir.

12-18 Yaş Çocuklarda Yatak Seçimi

Gençler için yatak seçiminde çeşitlilik artmaktadır. Ancak sırt ağrısı veya başka ortopedik sorunlar yaşıyorlarsa daha sert bir yataktan fayda görebilirler. Uygun destek ve basınç tahliyesi sağlayan yüksek kaliteli, ısı dengesini sağlayabilecek yataklar çocuğunuzun daha verimli uyumasında yardımcı olacaktır. 

Yatak Sertliğinin Çocuk Gelişimine Etkisi

Yatağın sertliği, özellikle fiziksel sağlığı ve uyku sırasındaki rahatlığı açısından çocuğun gelişimi üzerinde etkilidir. Sert yatak, çocuğun büyüyen omurgası için uygun desteği sağlar ve uyku sırasında uygun omurga hizasının korunmasında yardımcı olur. Omurganın gelişiminin ilk yıllarında özellikle önemlidir. Çok sert veya çok yumuşak bir yatak, çocuğun fiziksel ve zihinsel sağlığını etkileyebilecek şekilde rahatsızlığa neden olabilir ve uykusunu bozabilir. Sertlik ve konfor arasında doğru dengeyi kuran bir yatak bulmak önemlidir.

Çocuk Yataklarında İdeal Yatak Yüksekliği

Çocuk yataklarının yüksekliğinin seçimi sizin tercihinize kalmıştır. Beşik, ranza, montessori gibi farklı çocuk odası mobilyaları vardır ve kendiniz için en uygun olanı tercih edebilirsiniz. Dikkat edilmesi gereken hususlar arasında 2 yaş sonrası çocuklar için minimum yatak yüksekliği 10 cm olmalıdır. Montessori yatağı tercih etmeyi planlıyorsanız yatağınız zemine yakın olacağı için minimum 15 cm yatak yüksekliği tercih etmenizi öneririz. 

Yatağın Kolay Temizlenebilir Olması

Bebek ve çocuk yataklarının temizlenebilir olması çok önemlidir çünkü terleme, altına kaçırma gibi birçok durum yatağın içerisinde bakteri, mantar oluşumuna neden olabilir ve yatağı sadece silme veya havalandırmanın yeterli olmayacağı durumlar olabilir bu sebeple yatağın temizliğe olanak tanıması gerekir. Kolay ve daha derin temizlik yapabilmek adına yıkanabilir kılıflı yataklar tercih edebilirsiniz. Kılıf yıkanırken yatağınızın ana katmanlarının üzeri de açılacağı için hava transferi daha hızlı ve derin gerçekleşir. 

Yataktaki Malzemelerin Doğal ve Alerjen İçermemesine Özen Gösterin

Yatak içerisinde doğru sıralama ile ve %100 doğal kullanılan katmanlar daha kaliteli ve verimli bir uyku ortamı hazırlamaktadır. Kimyasal kullanılmadan arındırılmış, kokusuz doğal doğal malzemeler, gece boyu yatağın içerisinde biriken hava ve nemi içerisinde bulunan hava kanalları sayesinde yatağın dışına transfer ederek nemlilik dolayısı ile oluşabilecek bakteri, akar, mantar, küf gibi alerjik reaksiyonlara, nefes alma problemleri uzun vadede astım gibi hastalıklara sebep olacak organizmaların yaşamasına olanak tanımaz. Aynı zamanda bebeğinizin ve çocuğunuzun cildine sürekli temasta bulunan petrokimya kaynaklı kumaş ve yatak katmanları zamanla cildin tahriş olarak, alerjik reaksiyonlar vermesine neden olabilir. Bu sebeple doğal içerikli yataklar çocuklarınızın uzun vadeli sağlığı için büyük bir önem taşımaktadır. 

Yatak Korumalığı veya Yatak Bariyeri Kullanımının Önemi

Yatak koruyucuları veya yatak bariyerleri, çocukların gece yataktan düşmesini engelleyebilecek önemli bir güvenlik önlemidir. Yatak bariyeri, çocuklara kendi başlarına yatağa girip çıkmalarına izin vererek bir bağımsızlık duygusu verebilir. Beşikten daha büyük bir yatağa geçiş yapan çocuklar için özellikle önemli olur, çünkü yeni uyku alanlarında kendilerini güvende hissetmelerine sağlamaktadır. Çocuklar gece yataktan düşme riski altındadır. Yatak korkulukları veya yatak bariyeri düşmeleri önleyebilir ve çocukları uyurken güvenli kalmasına yardımcı olur. Tabi ki sizin düzenli aralıklarla çocuğunuzu kontrol etmeniz gerekmektedir. 

Sepet 0

Sepetiniz şu anda boş.

Alışverişe Başla
WhatsApp