Uyumak bedenin sağlıklı bir şekilde işleyişine devam edebilmesi adına oldukça önemli bir faktördür. Uyku eksikliği birbirinden farklı rahatsızlıklara neden olabilir. Genel olarak sağlıklı uyuma süreleri uzmanlar tarafından belirtilmiştir. Henüz yeni doğmuş bebekler belirli bir süre yaklaşık 17 saate kadar uyur. Çünkü gelişimi için uyumak son derece önemlidir. Okula başlamadan evvelki yaşlarda ise çocukların en azından 12 saat kadar uyuması normal kabul edilir. Artık okul çağına erişmiş olan çocukların 10 saat uyuması gelişimlerini tamamlamak adına yeterli gelebilir. Yetişkin bireyler ise 8 saat kadar uyuyabilirler. Bu saat dinç uyanmak için yeterli kabul edilmiştir. Günümüzde ergenlik çağındaki gençler ve yetişkin bireyler maalesef yeteri kadar uyumakta zorluk yaşıyor olabilir. Gençlerin yetersiz uyuma sorunu hormonlarının değişiminden kaynaklanabilir. Bu şekilde olması normal kabul edilir. Diğer bireyler ise iş yaşamından veyahut plansız hayattan ötürü eksik ve yetersiz uyuma sorunu yaşıyor olabilir. Fakat elbette bu durumu düzeltmek kişilerin kendi elindedir. Uykunun faydaları oldukça fazladır ve bu faydaları görebilmek için mutlaka yatağa giriş ve yataktan çıkış saatlerine dikkat etmek gerekir. Ayrıca iyi yatak seçimi uykunun faydalarını arttıracaktır. Uyumanın yararları nelerdir şimdi beraber inceleyelim.
Bağışıklık Sistemini Destekler
Bağışıklık sistemi uyuma esnasında “sitokin” adında proteinler salgılar. Bu proteinler vücut için son derece faydalıdır. Örneğin vücudunuz iltihap kaptığında bu mikroplarla sitokinler savaşır. Aynı şekilde herhangi bir durumdan ötürü kendinizi stresli hissettiğinizde sitokin miktarı artmak zorundadır. Eğer ki düzenli ve kaliteli bir uyku uyumuyorsanız bu proteinler vücudunuzda yeteri kadar bulunamaz. Dolayısıyla bedeniniz stres ve hastalık durumunda kendine gelmekte ve iyileşmekte zorluk çeker. Günde en az sekiz saat uyuyarak bağışıklık sisteminizi destekleyebilirsiniz.
Odaklanmanızı Sağlar
İyi bir gece uykusundan mahrum kalan bünyeler odaklanma konusunda ziyadesiyle zorluk çeker. İş yerinde de okulda da çeşitli sorunlar yaşanmasına neden olur. Tüm bunlarla beraber günlük sosyal hayat içerisinde de bazı sıkıntılara sebebiyet verebilir. Örnek olarak karşıdan karşıya geçerken arabalara dikkat etmekte zorluk yaşamanız ya da yürürken birilerine çarpmanız verilebilir. İyi bir uyku işinize ve ilgilendiğiniz şey o an her neyse ona odaklanmanızı sağlar.
Vücudu Tamir Eder
Uyku sürecindeyken beyin fonksiyonları düzenlenir. Aynı şekilde fiziksel vücut fonksiyonları da dengelenir. Dokular uyku esnasında büyüt, yaralar kendini onarır. Vücutta protein ve hormon sentexi gerçekleşir. Tüm bu mükemmel faydalardan yararlanmanın tek yolu günlük sekiz saatlik uyku sürecine rivayet etmektir. Bununla birlikte uykuyu gece uyumak da önemlidir. Gündüz uykusunun gece uykusuyla kıyaslanamayacağını birçok uzman belirtir. Bunun nedeni ise gece salgılanan hormonları vücut gündüz uykusunda salgılamaz. Dolayısıyla gündüz vakitleri hayata karışmak, çalışmak içinken gece vakitleri ise dinlenmek, uyumak içindir denebilir.
Kalp ve Sinir Sistemini Korur
Kaliteli ve derin uyuyan kişilerde kalp krizi ve sinir sistemi rahatsızlıklarının görülme oranı normalden düşüktür. İşin uzmanları özellikle gece 23.00 saati ile 01.00 saati arasında uykuda olunması gerektiğini belirtir. Bu saatlerde vücut melatonin hormonu salgılayarak vücudu korur. Uykuyu da daha kaliteli bir hale getirir. Yetersiz uyku kalbi yoran ve yıpratan bir unsurdur. Kalp ise vücudumuz için önemi sorgulanamaz organlarımızdan biridir.
Daha Genç Kalmayı Sağlar
Uykusuna önem veren kişilerin cildi daha dinç ve gergin görünür. Bu da yine uyku esnasında salgılanan hormonlar ile yakinen ilişkilidir. Güzellik uykusu tabiri esasında uydurma bir cümle değildir. Doğru uyku uzun vadede kişiyi güzelleştirir. Hücre yenilenmesi cilt yüzeyindeki gözenekleri de etkiler. Düzensiz ve az uyuyan kişilerin cildi daha solgun ve yorgun görünürken her gün aynı saatte uykuda olan ve sekiz saat kadar uyuyan kişilerin cildi parlak ve sağlıklı görünür.
Stres Seviyesini Azaltır
Uyku düzeni aksayan ve buna önem vermeyen kişiler daha gergin hissedebilir. Stres uykuyu kaçırır, az uyumak ise bünyeyi stresli hale getirir. Bu durumda kısır bir döngü ortaya çıkar. Stres seviyesini düşürmek adına düzenli uyuma rutini edinmek önemlidir. Uykusuna önem veren kişi ilk bir haftanın ardından kendini daha sakin ve dingin hissetmeye başlayabilir. Uyku ruh durumunu etkiler mi diyenler için de bu oldukça iyi bir örnek olacaktır.
Yaşam Kalitesini Arttırır
Her güne güzel bir uykudan uyanarak başlayan kişilerin günü daha pozitif ve zinde geçer. Mutlu hisseden kişi gülümseyerek hem kendisini daha da mutlu eder hem de çevrisine güçlü bir ışık yayar. Tüm bunlara ek olarak kişi yeteri kadar uyku uyuduğu zaman fiziksel anlamda da daha güçlü ve iyi hisseder. Bu zindelik hali genel anlamda tüm yaşama yansıyarak daha kaliteli bir hayat sürmeye yardımcı olur.
Sindirim Sistemini Düzenler
Sindirim sisteminde yaşanan bazı rahatsızlıkların temel nedeni uyku bozukluğu olarak belirtilir. Uyurken her hormon dengelenir ve sindim sistemi doğru şekilde çalışır. Bu noktada yatağa tamamen tok girmemek gerekir. Aksi takdirde uyku kalitesi düşebilir. Mide fazla yemeği sindirmeye çalışırken uykuda düzensizlik meydana gelebilir. Bu yüzden dikkatli ve ölçülü olmak daha faydalı olacaktır.
Büyüme Hormonu İçin Önemlidir
Uykunun faydaları arasında büyüme hormonu salgılanmasını desteklemesi yer alır. Bu fayda özellikle ergenlik döneminde olan gençler için son derece önem arz eder. Çünkü bu dönemde uyku düzenine dikkat edilmezse doğru salgılanamayan büyüme hormonu kişinin gelişimini olumsuz etkiler. Hormon yalnızca derin uyku kısmında salgılanabilir. Yaklaşık sekiz saat uyuyan birinde bu döngü dört defa olacak şekilde gerçekleşebilir. Özellikle de gece saat 01.00 sularında uykuda olmuş olmak büyüme hormonunun düzgünce salgılanması için önemlidir.
Beyin Fonksiyonlarını Arttırır
Uyurken beyin kendisini yeniler. Gün içerisinde yani uyumadığımız saatlerde sinirsel birçok eylem gerçekleşir. Bu eylemlerden kalan zehirli kalıntılar ise ancak uyku sırasında vücuttan uzaklaştırılır. Uykudan mahrum bırakıldığı takdirde beyin fonksiyonlarını düzgün şekilde gerçekleştirmekte zorluk yaşayabilir. Tüm beden sağlığıyla beraber beyin sağlığı için düzenli uyumaya dikkat etmek oldukça elzemdir. Uyuma esnasında beyin nöronları bilgi işleme ve gönderme şeklini de tamir eder. Beyin tüm organların çalışmasından sorumlu bir patron gibidir. Ona iyi bakmak genel anlamda bütünsel sağlığın korunması manasına da gelir.